Автор: Louise Ward
Дата На Създаване: 11 Февруари 2021
Дата На Актуализиране: 14 Февруари 2025
Anonim
Рейтинг алкоголя по вредности. Самые вредные алкогольные напитки. Есть ли польза от алкоголя
Видео: Рейтинг алкоголя по вредности. Самые вредные алкогольные напитки. Есть ли польза от алкоголя

Съдържание

Глутенът е протеин, съдържащ се в пшеница, ръж и ечемик, които тези, страдащи от цьолиакия или непоносимост към глутен, трябва да внимават да избягват.

Да разберем дали виното е без глутен може да бъде сложно, тъй като САЩ и много други страни не изискват списъци със съставки на етикетите си (1, 2).

Въпреки че виното е естествено без глутен, винопроизводителите могат да използват процеси, които добавят глутен към крайния продукт.

Тази статия обяснява как се прави вино и фактори, които могат да повлияят на неговия статус без глутен.

Произведено от безглутенови съставки

Виното обикновено се прави от грозде или понякога от други плодове като горски плодове и сливи - всички те са естествено без глутен (3).

Ето основния процес на приготвяне на вино за сортове на гроздова основа (1, 4):


  1. Раздробяване и пресоване. Това извлича сока от гроздето. Когато правите бяло вино, сокът бързо се отделя от гроздовите кожи, за да се избегне пренасянето на цвят и вкус. Когато правите червено вино, желаният е цвят и аромат.
  2. Ферментация. Маята, която е без глутен, превръща соковите захари в алкохол. Пенливото вино се подлага на втори процес на ферментация, за да стане мехурче. Обогатеното вино като шери съдържа дестилиран алкохол, който също е без глутен.
  3. Изясняване. Това прави виното бистро, а не мътно. Най-често срещаният метод за постигане на това е финиширането, което включва използване на друго вещество за свързване и премахване на нежелани елементи. Могат да се използват различни средства за финиране.
  4. Стареене и съхранение. Виното може да се отлежава в резервоари от неръждаема стомана, дъбови бъчви или други контейнери преди бутилирането му. Могат да се добавят стабилизиращи агенти и консерванти, включително серен диоксид, но обикновено са без глутен.

Докато винените съставки са без глутен, възможно е замърсяване с глутен по време на преработка и съхранение.


резюме Виното се прави от грозде, а понякога и от други плодове, които са естествено без глутен. Съществуват обаче опасения относно потенциала на замърсяване с глутен по време на преработка и съхранение.

Възможно замърсяване по време на нарязване

Финирането е процес, който премахва нежеланите елементи, като протеини, растителни съединения и мая, за да се гарантира, че виното е бистро, а не мътно и има миризми и вкус (1).

Фините агенти се свързват с нежелани елементи, които след това попадат на дъното на виното и лесно могат да бъдат филтрирани.

Яйчните белтъци, млечният белтък и рибният протеин са обичайни агенти за фини, които се случват без глутен. Веганските сортове използват вегански финиращи средства, като бентонитова глина (1).

Самият глутен може да се използва за фини, но е рядкост. Когато се използва като фингиращ агент, глутенът до голяма степен остава зад утайката на дъното на съда за съхранение, когато виното се филтрира и прехвърля в бутилки.


Проучванията сочат, че останалият глутен след финиране пада под 20 части на милион (ppm) или 0,002% - ограничението, определено от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) за етикетиране на продукти без глутен (5, 6, 7, 8).

Въпреки това, малка подгрупа от хора с цьолиакия е чувствителна към следи количества глутен под 20 ppm. Ако попадате в тази категория, попитайте винарната какво използват за глобене или закупуване на сертифицирани марки без глутен (9, 10).

Повечето вина, продавани в САЩ, се регулират от Бюрото за данъци и търговия с алкохол и тютюн (TTB). Сортовете, които съдържат по-малко от 7 обемни процента алкохол, се регулират от FDA (11).

TTB позволява етикетиране само без глутен, ако не се използват съставки, съдържащи глутен, и се внимава да се избегне кръстосано замърсяване с глутен по време на производството на алкохол (12).

резюме Честите агенти за финиране включват яйчни, млечни и рибни протеини, както и бентонитна глина. Понякога глутенът се използва за финиширане и след филтрирането може да останат малки количества.

Възможно замърсяване по време на стареене и съхранение

Виното може да се съхранява в различни видове съдове по време на стареене и съхранение, въпреки че неръждаемата стомана се е превърнала в една от най-популярните (1).

По-стара, по-рядко срещана практика е да го съхранявате в дъбови бъчви и да запечатвате горната част с малко количество пшенична паста - която съдържа глутен. Все пак рискът от значително замърсяване от това е нисък.

Например, когато агенцията Gluten Free Watchdog измерва концентрациите на глутен в две различни вина, отлежали в затворени с пшеничена паста бъчви, те съдържат по-малко от 10 ppm глутен - много по-малко от ограничението на FDA за продукти без глутен.

Вече е по-често да уплътнявате бъчвите с парафинов восък. За да сте сигурни обаче, какво винарната използва за своя уплътнител, свържете се с тях.

резюме Виното може да се съхранява в различни видове съдове по време на стареене, въпреки че неръждаемата стомана е една от най-популярните. По-рядко се съхранява в дъбови бъчви, запечатани с пшенична паста, но замърсяването с глутен от този метод обикновено е минимално.

Охладителите за вино могат да съдържат глутен

Хладилните напитки за вино за първи път придобиха популярност през 80-те години. В миналото те се правеха с малък процент вино, смесено с плодов сок, газирана напитка и захар. Обикновено бяха без глутен.

Въпреки това, след голямо увеличение на данъка върху виното в Съединените щати през 1991 г., повечето охладители за вино са преформулирани като сладки, плодови напитки от малц. Солта се произвежда от ечемик, съдържащ глутен зърно (13).

Тези плодови напитки са с етикет охладители за малц или малцови напитки, но могат да бъдат сбъркани с охладители за вино. Тези напитки съдържат глутен и трябва да се избягват от тези с цьолиакия или глутенова непоносимост (14).

резюме Плодовите напитки, наречени охладители за вино, до голяма степен са преформулирани като охладители от малц, направени от ечемик, съдържащ глутен. Трябва да избягвате малцови напитки при безглутенова диета.

Други причини, от които може да се чувствате неразположени

Ако избягвате глутен и сте изпитали главоболие, храносмилателно разстройство или други симптоми след пиене на вино, може да са виновни причини, различни от заразяването с глутен:

  • Разширяване на кръвоносните съдове. Консумацията на алкохол причинява разширяване на кръвоносните съдове, което разтяга нервните влакна, обвити около тях. Когато това се случи в мозъка ви, това може да предизвика главоболие (15).
  • Възпаление. Алкохолът може да увеличи възпалението на червата, особено при хора с възпалителни заболявания на червата (IBD), включително болест на Крон и язвен колит. Някои хора с цьолиакия също имат IBD (16, 17, 18).
  • Хистамин и тирамин. Някои хора са чувствителни към тези странични продукти на ферментацията, които могат да предизвикат главоболие и храносмилателни разстройства. Червеното вино може да съдържа до 200 пъти повече хистамин от бялото вино (15, 19, 20, 21).
  • Танини. Виното съдържа определени растителни съединения, включително танини и други флавоноиди, които могат да предизвикат главоболие. Червеното вино обикновено съдържа повече от 20 пъти флавоноидите на бялото вино (15, 22).
  • Сулфити. Те могат да се добавят като консервант както към червените, така и към белите вина, но трябва да бъдат декларирани на етикета, ако са на обща стойност 10 ppm или повече. Сулфитите са съединения, които могат да предизвикат астма и евентуално главоболие (1, 22, 23).
  • Алергените. Някои агенти за фини идват от алергени като мляко, яйца и риба. Малко вероятно е да остане достатъчно, за да предизвика реакция, но обработката варира. Етикетите на виното не трябва да разкриват алергени, както тези храни (1, 24, 25, 26).
резюме Виното съдържа много съединения, различни от глутен, които могат да предизвикат главоболие и разстройство на храносмилателната система при чувствителни индивиди.

Долния ред

Виното е естествено без глутен, но някои практики - включително използването на глутен по време на процеса на финиране и отлежаването му в дъбови бъчви, запечатани с пшенична паста - могат да добавят малки количества глутен.

Ако сте чувствителни към следи от глутен, попитайте винарната как се произвеждат техните продукти или закупете сертифицирани сортове без глутен.

Изберете Приложение

Сирингомиелия

Сирингомиелия

Сирингомиелията е подобна на киста колекция от цереброспинална течност (C F), която се образува в гръбначния мозък. С течение на времето уврежда гръбначния мозък.Напълнената с течност киста се нарича ...
Талк Вътреплеврален

Талк Вътреплеврален

Талкът се използва за предотвратяване на злокачествен плеврален излив (натрупване на течност в гръдната кухина при хора, които имат рак или други сериозни заболявания) при хора, които вече са имали то...